Marketing Blog 3: De Betrouwbare Bron.

De reclamerevolutie begint hier!

 

Facebook, Google en YouTube zijn de dictators van de media. Laat je niets wijsmaken. Mark Zuckerberg kwam dit jaar op 5 binnen in de top 10 van allerrijksten ter wereld. Geschat vermogen: 56 miljard dollar. Verdiend sinds de oprichting in 2004. Dat is 4 miljard dollar per jaar! Geld dat hij verdiende als... Reclameman!

Ja, hij verdiende al dat geld toch echt met de advertentie inkomsten en de waarde die dat had in de ogen van beleggers. Volgens de wet van de communicerende vaten is dat geld dus niet verdiend door collega reclame ondernemers. Collega's, ja, want concurrenten heeft Zuckerberg niet echt. Wie dan?

Er waren in 2013 volgens het CBS in Nederland zo'n 120.000 mensen werkzaam in de marketing communicatie. Die verdienden zo'n 14,90 per uur in een werkweek van gemiddeld 31 en een half uur. Mark Zuckerberg verdiende toen 2.645.502,65 per uur. Heb je nog?

Waar doen we het in de reclame eigenlijk nog voor? Wat kunnen we hiervan leren? In ieder geval niet dat we ook een smoelenboek moeten gaan beginnen. Dat is voor het laatst geprobeerd door Hyves en is kansloos. Wel zinnig is het om onze reclame inspanningen in te richten volgens de wetten van Facebook, Google en YouTube. En die wet luidt: wees niet irritant, maar relevant.

Speel het spel volgens de etiquette van de conversatie. Een spel met alleen maar winnaars. Iedereen houdt namelijk een goed gevoel over zo'n twee-gesprek. Zie hiervoor mijn eerdere column op mijn blogpagina op de geheime dienst.nl met als titel als jij je smoel nou ff houdt

Wees als adverteerder bereid om niet alleen te zenden maar ook te ontvangen. Start een conversatie en prikkel je doelgroep om deel te nemen. Laat zien dat je hun mening waardeert door ze daarvoor te belonen. Dat verhoogt ook de kans op deelname aan de conversatie want mensen geloven heilig in het principe 'voor wat hoort wat'.

Met dit inzicht heeft Mark de reclame branche verpletterd. Wij, reclamemakers en marketeers moeten ons vernieuwen. Of zullen anders verdwijnen als de ijsbergen in het Trump tijdperk. Het is toch de domheid ten top om irritatie als toegvoegde waarde te verkopen? Beperk je zendingsdrift adverteerder. Je doelgroep wil niet te pas en vooral te onpas lastig gevallen worden met je doodvergaderde comedy/lifestyle/aanbiedingsspot. We willen ook geen proefpersonen zijn in een Joseph Mengele achtig experiment waar gezocht wordt naar de mysterieuze koopknop in ons hoofd. Fuck off!

Ga liever de dialoog aan met ons, je doelgroep. Stop met het top-down communiceren. Herhaling is niet langer de kracht van de reclame. Betrek nu de buitenwereld in je communicatie. Adverteerder stap uit het rookgrodijn dat marketeers in hun wanhoopsoffensief voor je hebben opgetrokken. Je bereikt niet veel met SEO maar wel met EURO's op de clickveiling. Zie de zaken helder in het schitterende voorjaarslicht. Je bereikt mensen door menselijk te zijn. Dat wil zeggen dat je open staat voor een ander. Wordt deel van de revolutie of verdwijn.

En er is gelukkig ook goed nieuws: hierbij kan ik met mijn netwerkbureau de geheime dienst.nl je helpen! Wij hebben daar ons eigen concept voor ontwikkeld. Een drie traps raket die je doelgroep in een klap deel maakt van je universum: het MicroFilm Missie concept. Hiermee dagen we je doelgroep uit om in actie te komen. Met de camera op hun smartphone. Zij verfilmen opdrachten, wij monteren.  

Met de ene campagne genereren je zo de volgende campagne. Iedereen kan deelnemen, ervoor beloond worden en je kunt super bereik én response behalen met ontwapenende, authentieke video content voor een relatief laag budget op de media die er toe doen. Klinkt dat als te mooi om waar te zijn? Heeft de geheime dienst de heilige graal gevonden? Zou zomaar kunnen... Is er ooit een revolutie geslaagd zonder de inzet van de geheime dienst?

 width= 350 height= 275

Jeroen Landsman. Hoofd creatie de geheime dienst.nl 21 maart 2017.

 

Marketing Blog 2: De Betrouwbare Bron.

Reclame. Moeder aller nepnieuws.

Vroeger zei je weleens dat het nieuws om van te smullen was. Tegenwoordig weet je maar nooit wat je voor geschoteld krijgt.  Zo zagen we Alexander Pechtold tijdens de campagne periode opeens opduiken in een demonstratie van Hamas. Met de groetjes van Geert. Onbeschoft, zou Judeska van FC Kip zeggen. Ook onze vriendelijke Turkse zetelrover Kuzu die een kleine buitenpost van Erdogan wil stichten in ons parlement heeft veel plezier gehad van zijn cursus nepnieuws voor beginners. Zo stuurde zijn partij Denk het bericht de wereld in dat artsen de behandeling van allochtone patënten eerder zouden stoppen dan die van autochtone. Dit bericht was niet gebaseerd op cijfers, maar op een onderbuik gevoel. Nou, de reclamepolitie krijgt ook een raar gevoel van dit soort berichten. Een misselijk gevoel. Wij adviseren dan ook om 2 keer na te denken wanneer je een bericht van Denk gaat consumeren.  

Als er een industrie is die drijft op nepnieuws, dan is het reclame wel. Want wie denkt dat Frank Lammers verkering heeft met die mevrouw uit Toren C en dat ze samen 2 jonge kinderen hebben, moet nodig eens langs gaan bij de huisarts.  We accepteren natuurlijk dat dit maar een toneelstukje is, bedoeld om symphatie te wekken voor de Jumbo supermarkten. Albert Heijn deed het succesvol met Harry de nepsupermarkt manager. En Jumbo doet het nu met Frank en zijn nepfamilie. Moet kunnen. Hoe kun je anders symphatie kweken voor een supermarkt?

Kwalijker wordt het wanneer het er niet zo dik bovenop ligt.  Het programma rambam onthulde in januari dat de winnaars van de Nationale Succes Business Award allemaal 12.750 euro hadden betaald om te winnen. Ze kochten eigenlijk alleen maar zendtijd in bij het programma de Succesfactor van RTL 7 dat na de onthulling dan ook direct werd gestopt. Waarom er bedrijven mee wilden doen is eigenlijk ook een raadsel, het programma werd uitgezonden op zaterdag om 1 uuur 's middags. Echt een tijd dat mensen naar zo'n zouteloos programma willen kijken.

Ook de vlek-op vlek situatie komt voor. Eind vorig jaar kreeg online supermarkt Picnic  een boete van een ton voor een spotje waarin een nep Max Verstappen vliegensvlug bestellingen rond bracht. Dat vond het management van Max niet goed. Ze hadden Max juist voor een hoop geld aan Jumbo verkocht. Het gejammer van het management van Picnic kon ze niet meer vermurwen. Picnic moet gewoon betalen. En terecht. Het nepspotje maakt op een heel goedkope manier misbruik van een naam en imago waar veel geld, talent en energie in is geinvesteerd.

Je wordt de hele tijd bestookt met commericële boodschappen die valse informatie en beloftes in zich hebben. Bij het online shoppen kom je terecht in de advertentie fuik die ze de sales funnel noemen. De bedoeling is dat je door verschillende lokkertjes wordt verleid om dingen te kopen of te gaan denken. In Rusland hebben ze de boel eens omgedraaid, daar is een compleet nep internet ontdekt dat echte reclame liet zien aan nep mensen. Zo werden miljoenen verdiend aan adverteerders.  

Gelukkig is er ook goed nieuws. Het resultaat van al dat nep gedoe zou zomaar kunnen zijn dat de krant terug keert als de betrouwbaarste nieuwsbron. Ooit begon hier het nep nieuws als de advertorial. Een advertentie die eruit zag als een redactineel artikel. De krantenuitgevers waren wel zo slim om er al snel 'advertorial' of 'ingezonden mededeling' boven te zetten. Dat maakt het allemaal een stuk transparanter.

Door Jeroen Landsman, hoofd creatie de geheime dienst.nl 20 maart 2017

width=

Marketing Blog 1: De Betrouwbare Bron. 

Als jij nou even je smoel houdt? Of: hoe hoort het eigenlijk?

Het hart van de consument is de ijsberg waar reclame schipbreuk op lijdt. Een bekend probleem. En elke marketeer claimt daarvoor een oplossing aan te kunnen dragen. Het orkest op de Titanic wordt zo elke dag groter. Geloof mij, ik ben vooral consument en daarnaast reclamemaker: de kortste route naar de consument vind je niet door een dikkere stalen scheepshuid te nemen en vol gas tegen de ijsberg aan te blijven varen. Je verovert iemands hart door je open te stellen voor de ander. Communicatie is twee richtingsverkeer. Door te luisteren, ontdooi je je gesprekspartner. Door je interesse te laten blijken breek je het ijs.

Onze Amy heeft het nog zo gezegd.

In haar standaard werk, 'Hoe hoort het eigenlijk?' heeft Amy Groskamp-ten Have het in 1940 al eens opgetekend. En het mooie is, intuïtief voel je dat haar woorden actueler dan ooit zjn. Dit zegt ze erover:Conversatie. Werkelijk conversatie is als een gracieus balspel, waarbij de medespelenden beurtelings de bal kaatsen en ontvangen. Conversatie is de uitwisseling van gedachten, opvattingen, ervaringen e.d. En uitwisselen beteekent: beurtelings in ruil geven voor wat de ander schenkt. Hieruit blijkt dus, dat een conversatie een gesprek is, waaraan twee of meer personen deelnemen. De ondervinding leert ons dat het geenszins overbodig is om hierop nog eens extra den nadruk te leggen: Hoe vaak zien (en hooren) wij niet dat een enkele persoon bijna voortdurend alleen aan het woord is zonder de overige leden van het gezelschap een kans te geven zich te laten hooren. Dit is een grove zonde tegen de étiquette en helaas een vrij algemeene ook. Zij, die veel te vertellen hebben en dit doen ook, d.w.z. vlot, geestig en onderhoudend, mogen zich als zij op welgemanierdheid aanspraak willen maken, nimmer geheel en al van het gesprek meester maken.

Neem als adverteerder of reclamemaker vooral ook de laatste zin ter harte. Echt. Lees hem nog eens. Maak er een screensaver van. Bak hem op een tegel. Borduur hem op je hoofdkussen. Wil je meer weten over de kunst van het converseren volgens Amy? Kijk dan op: Etiquette volgens Amy Wil je weten hoe wij je doelgroep aan de praat krijgen voor de camera? Neem contact op voor een presentatie. Reacties op deze vlog zijn uiteraard van harte welkom!

height= 250 width= 200

 

 

 

 

 

 

Door Jeroen Landsman, hoofd creatie de geheime dienst.nl 9 maart 2017